FAQ
Vaak gestelde vragen over de monitor cultuureducatie po 2022-2023 vindt u hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.
Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op via ons
contactformulier.

Waarom wordt de monitor cultuureducatie po 22/23 afgenomen?
Er vindt door het Rijk periodieke monitoring plaats op het thema cultuureducatie, verdeeld over meerdere deelmonitoren. De monitor cultuureducatie in het primair onderwijs is er daar één van.
Monitoring vindt over het algemeen plaats om sturing in beleid en verantwoording mogelijk te maken. Het ministerie van OCW is geïnteresseerd in de manier waarop cultuuronderwijs door scholen in het primair onderwijs is opgepakt en vorm krijgt.
Daarnaast maakt monitoring deel uit van de reguliere beleidscyclus en is het Rijk ertoe verplicht. Door deel te nemen aan de monitor zorgt u ervoor dat toekomstig beleid goed aansluit bij de huidige situatie in het (primair) onderwijs.

Welke scholen kunnen deelnemen?
Alle Nederlandse scholen in het primair onderwijs worden benaderd om mee te doen met de monitor cultuureducatie po 22/23. Ook scholen in het speciaal onderwijs of ISK-scholen.

Welke vragen worden er gesteld?
Voor de monitor cultuureducatie po 22/23 wordt een vragenlijst onder schoolleiders afgenomen. De vragenlijst kan, indien gewenst, bijvoorbeeld ook door ICC’ers worden ingevuld.
Een voorbeeld van deze vragenlijst vindt u
hier.

Wat gebeurt er met de resultaten?
De vragenlijst voor docenten is bedoeld voor docenten die les geven in een van de kunstvakken, CKV of KCV in het vmbo, havo, vwo en/of praktijkonderwijs.

Hoe kan ik mijn contactgegevens wijzigen?
U kunt ons benaderen via het
contactformulier.

Wanneer komen de factsheets van mijn school beschikbaar en hoe kan ik deze inzien?
Na afronding van het onderzoek zullen de factsheets voor de scholen worden gemaakt.
De schoolleider ontvangt te zijner tijd een e-mail met daarin een link en schoolgebonden inloggegevens. Hiermee kan de schoolleider inloggen op het portaal.
De schoolrapportages van de monitor cultuureducatie po 22/23 ontvangt u uiterlijk in oktober 2023. Hierover krijgt de schoolleider automatisch bericht via het bij ons bekende e-mailadres.

Hoe zit het met privacy?
Het onderzoek is zodanig opgezet dat persoonsgegevens van personeelsleden niet worden verstrekt aan ResearchNed. In plaats daarvan ontvangt de school een schoolgebonden link naar de vragenlijst die de schoolleider eventueel zelf kan verspreiden.
Dit heeft als voordeel dat de privacy optimaal wordt gewaarborgd en dat er geen verwerkingsovereenkomst hoeft worden afgesloten. De schoolleiders worden benaderd via openbare contactgegevens uit het scholenbestand van DUO en websites van de scholen.

Wat is ResearchNed?
ResearchNed is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat is gespecialiseerd in sociaalwetenschappelijk onderzoek, beleidsadvisering en kennisoverdracht op onderwijsgerelateerde thema’s in brede zin.
Wij doen onderzoek naar uiteenlopende beleidsissues, zoals bijvoorbeeld leerling- en studenttevredenheidsonderzoek, uitval en voortijdig schoolverlaten, instroom en studiekeuze, kwaliteit, structuur en organisatie van het onderwijs en de onderwijsarbeidsmarkt.
Onderzoeken binnen deze thema’s verrichten wij onder andere in opdracht van het ministerie van OCW, Stichting Studiekeuze123, het CAOP, LAKS en JOB.
ResearchNed is in het bezit van de kwaliteitscertificaten NEN-EN-ISO 9001:2015 voor kwaliteitsmanagementsystemen, NEN-ISO 20252:2019 voor markt-, opinie- en maatschappelijk onderzoek en NEN-ISO 27001:2017 voor standaarden van informatiebeveiligingsbeleid.

Wat is Bureau Gelijkschap?
Gelijkschap is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd op het gebied van actuele maatschappelijke vraagstukken, sociale ongelijkheid en intergenerationele overdracht.
Gelijke kansen staan centraal bij Gelijkschap.
Samen met de opdrachtgever stelt Gelijkschap de daadwerkelijke opdracht en onderzoeksvraag vast, om via de best passende werkwijzen te komen tot een kwalitatief hoogstaand en tegelijkertijd publieksvriendelijk eindproduct.
Specifieke thema’s op het gebied van kansengelijkheid waarbinnen Gelijkschap regelmatig onderzoek verricht zijn: laaggeletterdheid en basisvaardigheden, onderwijskansen, cultuurparticipatie en -educatie.
Gelijkschap biedt onderzoek, advies en inspiratiesessies (lezingen en workshops) op maat. Betrokkenheid, integriteit en een stevig wetenschappelijk fundament staan bij Gelijkschap voorop.